Kasvattajat

Piia Nissinen

Asumme koiriemme kanssa Suonenjoella maalaismaisessa ympäristössä, mutta hyvien koiraharrastusmahdollisuuksien ympäröimänä. Tällä hetkellä kotonamme asuu rottweileruros Groovy Spirit's Boogie Bumba eli"Rölli" -09 ja rottweilernarttu Cinderella eli Ella -07 Kotona asuvien koirien lisäksi minulla on ollut onni löytää sijoituskoirilleni maailman parhaat kodit, joiden kanssa pidämme tiiviisti yhteyttä vaikka ei samalla kylällä asustakaan. 

Ellan ja Ronjan (staffi -05)kanssa olemme harrastaneet monipuolisesti eri lajeja ihan pentuiästä saakka. Ellan lajisuosikiksi on noussut ukkojen etsiminen metsistä sekä tokoharjoittelu. Ella kisaa nyt tokossa voittajaluokassa ohjaajan vastusteluista huolimatta. Koirien kouluttaminen ja koirien käyttäytymisen havainnointi ovat hurjan mielenkiintoista ja antoisaa puuhaa, mutta kilpailuviettiä minulla ei ole pätkän vertaa, kisakauhua siitäkin edestä. Röllin kanssa olisi tavoitteena seuraavaksi TK1 koulutustunnuksen hankkiminen ja BH-kokeen suorittaminen.

Työskentelen eläinalan sekatyöläisenä oman Histamiini yrityksen parissa. Histamiini tuottaa koirakoulupalveluita kotikäynteinä ongelmakoirakoulutuksesta erilaisiin koirakoulun ryhmäkursseihin ja yksityistunteihin. Ajatukseni eläinten kouluttamisesta nojaavat vahvasti eläinten käyttäytymistieteeseen ja operanttiin koulutukseen. "Oikeissa töissä" toimin eläinalan opettajana ammattikoulussa eli sielläkin hevoset ja koirat ovat vahvasti arjessa mukana.

Harrastuksen puitteissa takana on kennelliiton toimitsija ja koulutusohjaajakoulutuksia joiden lisäksi olen valmistunut 2010 Suomen Eläinkoulutuskeskuksesta käyttäytymistieteelliseksi eläinkouluttajaksi ja 2011 ongelmakoirakouluttajaksi.  2010 rakensimme kotitilalle Suonenjoen Lahtelantielle koulutuskentän ja koirahoitolan tilat hevostallin yhteyteen eli siinähän se vapaa-aika mukavasti eläinten parissa sitten hurahtaakin.

Kasvattajana haluan olla mukana kasvattieni elämässä apuna ja tukena läpi koiran elämän. Pentuaika kasvattajan luona on kovin lyhyt eikä pentujen uuden omistajan kanssa ehdi millään käymään kaikkia vastaan tulevia kysymyksiä läpi ennen pikkuveijarin talonvalloitusta. Siksi toivonkin, että kasvattieni omistajat kokevat voivansa ottaa yhteyttä milloin tahansa jos mieltä askarruttaa joku asia. Kaikkiin kysymyksiin ei tietenkään minullakaan valmiita vastauksia ole, mutta useampi pää miettii tehokkaammin kuin yksi.

Pyrin ohjaamaan kasvattieni omistajia heille mielekkäiden harrastuslajien pariin. Koiran hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että koiralla on sallittua ja mielekästä tekemistä ja sitä laatuaikaa omistajansa kanssa. Kaikki koirat kaipaavat koulutusta ja ainakin perustottelevaisuuden hallinta ja tietoinen sosialistaminen sekä eläimiin, että ihmisiin on välttämätöntä, jotta koiran kanssa voi luottavaisin mielin elellä ja oleilla. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että ei ole olemassa mitään koirarotua mitä ei tarvitsisi peruskouluttaa ja koulutustasoa ylläpitää. Ja onhan se koiran kanssa harrastaminen, hyvä ihme, niin hurjan palkitsevaa!

piiarlli10.jpgKuva: Estonian Winner 2010 ROP-pentu Groovy Spirit's Boogie Bumba ja kasvattaja Piia Nissinen

Kasvattajahaastattelu Staffilehdessä 2/09

Sivu1 Sivu2

Toukokuussa 2016 Groovy Spirit's kennelnimelle lisättiin toinen kasvattaja, Mari Alho Otavasta (Mikkeli). 

Mari Alho

Asun perheineni Mikkelin lähellä Otavassa. Kipinän staffeihin sain kunnolla oikeastaan vasta ensimmäisen staffini kautta ja hieman tuuriakin oli mukana kun ensimmäinen staffini tuli juuri Piialta! Koiria kotonani on ollut vuodesta -98 lähtien ja erilaisissa harrastuksissa sekä koiraseuroissa olen ollut mukana vuosien varrella enemmän ja vähemmän aktiivina.

Sisu (Groovy Spirit's Arctic Amos) oli ensimmäinen staffini ja 7vuotta saimme nauttia Sisun hurmaavasta ja opettavaisesta seurasta kunnes Sisun kohtaloksi koitui tiiliseinään törmäyksen seurauksena aivoverenvuoto. Nyt kotonamme asuu Sisun Lahja-tytär 2v (Groovy Spirit's Peace of Cake) ja Lahjan emä Rauha (Fly Fly My Groovy Babe) viettää "prinsessaeläkepäiviä" siskoni luona nauttien jakamattomasta huomiosta. 

Sisun kanssa harrastimme kilpailumielessä agilityä, Rauhan kanssa kiersimme hienolla menestyksellä näyttelyitä ja nyt Lahjan kanssa tyttäreni harrastaa juniorhandleria ja käy harvakseltaan näyttelyissäkin. Staffeista on moneen harrastukseen, tärkeintä on että koira ja omistaja nauttivat yhdessä tekemisestä oli se sitten tavoitteellinen toko tai vaikka namipiilojen etsiminen omalta pihalta! 

Kasvattajana olen kiinnostunut kasvattieni kuulumisista sekä haluan olla tukena ja apuna pennusta vanhuuteen niin iloissa kuin suruissakin. 

Ensimmäinen pentueeni on suunnitteilla Lahjalle syksylle 2016.

T: Mari Alho

12079684_10206159986933031_6543838595115172267_n.jpg